Güler Grup, konut projelerinde görev alacak işçi ve ustaların mesleki yeterlilik belgesini alması için çalışma başlattı

DAHA BİLİNÇLİ USTALAR, DAHA KALİTELİ KONUTLAR

-Güler Grup şirketlerinden Site İnşaat’ın projelerinde çalışan işçi ve ustalar, AB standartlarında mesleki yeterlilik belgesi almak için teorik ve pratik eğitimden geçti, sınava alındı.

- Türkiye Mesleki Yeterlilik Merkezi’nin sınavında başarılı olan işçiler, tüm AB ülkelerinde geçerli meslek belgesine sahip olacak.

-Site İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Güler: İnşaat sektörü mesleki yeterlilik belgesi olan usta bulmakta zorlanıyor. İşçi ve ustalarımızın aldıkları bu eğitimle Site İnşaat’ın projelerinin kalitesi de yükselecek.

Güler Grup bünyesinde yer alan Site İnşaat, Mersin’de bir ilke imza attı ve projelerinde çalışan işçi ve ustaların, mesleki yeterlilik belgelerini alabilmeleri için eğitim ve sınav sürecini başlattı.  Türkiye Mesleki Yeterlilik Merkezi uzmanlarınca verilen kurs sonunda yapılan sınavda başarılı olan işçi ve ustalar tüm AB ülkelerinde geçerli olacak mesleki yeterlilik belgesi alacak. İşini daha bilinçli ve profesyonelce yapan işçi ve ustaların daha kaliteli ve güvenli konutlar üretmesiyle Mersinli tüketici de bu değişimden faydalanacak.

Türkiye’nin hayata geçirmeyi taahhüt ettiği Avrupa Birliği müktesebatında, inşaat sektöründe çalışan işçi ve ustaların mesleki yeterlilik belgesine sahip olması, inşaat firmalarının bütün projelerinde bu belgeye sahip personeli istihdam etmesi gerekiyor. İnşaat İşverenleri Sendikası bünyesinde kurulan Mesleki Yeterlilik Merkezi (INTESMYM), sektör çalışanlarını  belgelendirme konusunda akredite olmuş iki kurumdan biri. Ancak mevzuata göre, inşaat işçi ve ustalarının mesleki yeterlilik belgelerini kendi girişimleriyle alması öngörülüyor, inşaat işverenlerine eğitim düzenleme yükümlülüğü getirilmiyor. 

Belgeye sahip olanlar AB ülkelerinde çalışabilecek

Güler Grup firmalarından Site İnşaat, Mersin’de bir ilke imza attı ve 45 personelinin tüm eğitim ve kurs giderlerini karşılayarak INTESMYM’nin uzman eğitmenlerini Mersin’de inşaat işçisi ve ustalarla buluşturdu. Site İnşaat’ın projelerinde görev alan inşaat boyacısı, ahşap kalıpçı, duvarcı, betonarme demircisi meslek gruplarındaki işçi ve ustalar teorik ve pratik eğitimden geçtikten sonra yazılı sınava ve pratik sınava tabi tutuldu. Teorik ve pratik sınavların tamamı NTESMYM uzmanları tarafından kamera ile kayıt altına alındı.

Kurs sonunda düzenlenen sınavlarda  teorik bölümde  %60  ve pratik bölümde %80 başarı sağlayan işçiler, mesleki yeterlilik belgesine sahip olacaklar. Bu belgeye sahip işçi ve ustalar Türkiye’nin her şehrinde ve AB ülkelerinde çalışabilecekler.

 

‘Formalite değil, gerçek eğitim verildi’

 

Site İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Güler,  mesleki yeterlilik belgelendirme sürecinin AB müktesebatının bir parçası olduğunu belirtti ve genel amacın ‘kendi mesleklerinin detaylarına hakim, doğru çözümler üreten, doğru üretim yapan, bilinçli ustalar ve çalışanlar yetiştirilmesi’ olduğunu söyledi.

Güler, “Bir proje mesleği yeterliliğe sahip insanlar tarafından yürütülürse doğal olarak projenin kalitesi daha yukarıya taşınır. Daha düşük maliyetle, daha az yapbozla, daha az yıkyapla, doğru sonuçlara varılır. Bunun tüketici için de faydaları olacaktır. Mesleki yeterlilik belgesi olan, daha bilinçli ustaların elinden daha güvenilir, detay hakimiyetinin daha güçlü olduğu yapılar çıkacaktır. Bu süreç ustalar açısından daha bilinçli bir iş, daha bilinçli iş güvenlik önlemleri, mesleki hastalıklardan korunma bilinci oluşturur” dedi.

Türkiye’de inşaat sektörünün mesleki yeterlilik belgesi şartına uyabilmesi için eğitim altyapısının henüz uygun olmadığını vurgulayan Güler, “Bir şekilde AB bunu şart koşmuş ama Türkiye’de göstermelik, formalite uygulamalar yapılıyor. Bu formalite ile bahsettiğimiz faydaları elde etmek zor. Fakat bir bilinç, bir kültürün oluşmasının ilk adımları bunlar. Biz firma olarak, yasak savma babında başlatılan bir sürecin, olması gereken, doğru mecraya oturtulmasının ilk adımları olacağı var sayımıyla bu sürece katkı koymak istedik. Bütün çalışanlarımızın giderlerini karşılayarak eğitim sürecine tabi tuttuk. Personelini eğitim sürecine tabi tutan, mesleki yeterlilik belgelerini almalarını sağlayan Mersin’deki  ilk firmayız” diye konuştu.

‘Sektör belgeli usta bulmakta zorlanıyor’

“Mesleki yeterlilik belgesi şartı tam olarak uygulansa, sertifikalı eleman bulmak sadece Mersin’de değil tüm Türkiye’de çok zor olur” diyen Hüseyin Güler, “Sektörün en büyük şansızlığı eğitim düzeyi en düşük olan insanları istihdam etmesi. Ülkemizde eğitim üretime dönük olmadığı için eğitimli nüfus kamuda iş bulmak istiyor. Oysa inşaat sektörünün birçok bölümünde mesela boyada, seramikte, duvar kağıtçılığında, parkecilikte daha eğitimli insan kaynağına ihtiyaç var. Eğitim sistemi bunu üretmiyor. Mesleki eğitim yeterli değil, eğitimini alan da gelip bu işlerde çalışmak istemiyor, memur olmak istiyor. Oysa inşaat sektöründe mesela bir boya ustasının, parke ustasının, sıva ustasının geliri devlet memurunun gelirinden çok daha fazla. Fakat eğitim sistemimiz insanlara üretmeyi öğretmiyor. Bu eğitimsiz kesimden sertifikalı usta yaratmak çok da kolay olmayacak. Eğitim politikası değişmezse de bu sorun onlarca yıl sürecek. Türkiye’de en büyük istihdam inşaatta ve mevzuat bu meslek gruplarından mesleki yeterlilik sertifikası istiyor. Site İnşaat olarak, hem işçi ve ustalarımızın AB standartlarında mesleki birikime ulaşması ve belgelerini alması, hem de konut projelerimizin daha bilinçli, daha donanımlı personelce üretilmesi için personelimizi eğitim sürecine dahil ettik” ifadelerini kullandı.



Bize Ulaşın

 

MERSİN | İnönü Mh. 1401 Sk. Melekoğlu Apt. MERSİN
+90 324 328 5050     info@gulergrup.com
grc
İSTANBUL | Bağdat Cad.365/6 Şaşkın Bakkal Kadıköy/İstanbul
+90 216 358 1400